Seputar@Bachok


Lokasi Jajahan Bachok

Seputar@Bachok

Sejarah nama Bachok

Bandar Bachok terletak di sebelah barat daya, lebih kurang 35 kilometer dari Kota Bharu.

Ia terkenal sebagai sebuah perkampungan nelayan. Menurut penduduk setempat, nama Bachok berasal daripada dua perkataan Siam ban and chak. Ban bermaksud kampung dan chak bermaksud Nipah yang pada asalnya merujuk kepada Kampung Nipah, satu perkampungan yang lebih padat penduduknya yang terletak di selatan bandar Bachok sekarang. Bandar Bachok pada masa dahulu mungkin merupakan sebahagian daripada Kampung Nipah.[perlu rujukan]

Nama Ban Chak pada akhir berubah menjadi Bachok, mungkin kerana ia lebih senang disebut.

Orang Siam tempatan (yang kebanyakannya tinggal di Kampung Balai, lebih kurang tiga kilometer ke utara bandar Bachok) pada hari ini masih memanggil Bachok sebagai Ban Chak atau Kampung Nipah.

 

Kedudukan Bachok – Bandar Pelancongan Islam dalam Negeri Kelantan

Kedudukan Bachok – Bandar Pelancongan Islam berhadapan dengan Laut Cina Selatan. Oleh kerana ianya terletak di kawasan pinggir pantai maka boleh dikatakan sebahagian besar kawasannya mempunyai permukaan bumi yang rendah dan rata dengan komposisi tanah jenis beris dan tanah liat.

Kawasan tanah rendah yang ditenggelami air terletak di daerah-daerah Repek dan Gunong. Tanah di kawasan ini dari jenis tanah masam kelat. Sungai Kemasin merupakan sungai utama dan cawangannya merintangi seluruh kawasan Majlis. Kawasan tanah tinggi adalah tanah bukit iaitu di Bukit Gunong.

 

Penduduk

Mengikut perangkaan tahun 2007, jumlah penduduk bagi kawasan Majlis Daerah Bachok – Bandar Pelancongan Islam ialah seramai 131, 753 orang.

 

Mukim dalam Jajahan Bachok

Tempat Menarik di Bachok

 

Rujukan:

  1. Majlis Daerah Bachok
  2. Ensiklopedia Bebas Wikipedia

One response

  1. Assalamualaikum,saya ingin memohon jasa baik,tuan mengenai sedikit informasi dan sejarah,harap tuan dapat membantu saya bantuan amat dihargai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: