Seputar@Pasir Puteh


SEJARAH

Pada asalnya Pasir Puteh dikenali sebagai Pengkalan Limbungan, nama ini ditukar selepas lawatan Sultan Muhammad ke-4 ke kawasan ini selepas Baginda melihat kawasan ini bergemerlapan dengan pasir yang memutih disepanjang tebing sungai semerak. Pada tahun 1911, Baginda Sultan telah merasmikan nama Pasir Puteh ini. Di daerah inilah lahirnya pahlawan Kelantan, Tok Janggut.

 

LATAR BELAKANG

Jajahan Pasir Puteh wujud sejak tahun 1905 dengan keluasan 433.8 kilometer persegi (167.2 batu persegi). Jajahan ini merupakan jajahan yang kelima luasnya berbanding dengan jajahan-jajahan lain di dalam negeri Kelantan. Ianya bersempadan dengan jajahan Kota Bharu di sebelah Utara, jajahan Machang di sebelah Barat, jajahan Bachok di sebelah Timur Laut dan di sebelah Selatan bersempadan dengan Daerah Besut, negeri Terengganu.

Topografi jajahan Pasir Puteh boleh dibahagikan kepada dua keadaan yang besar iaitu keadaan tanah yang berbukit-bukit dan tanah rendah. Terdapat beberapa buah bukit dijajahan ini iaitu Bukit Mak Lipah, Bukit Jerus, Bukit Bayoh, Bukit Belakang Parang, Bukit Batu Kawi, dan Bukit Peraksi. Di antara bukit-bukit ini Bukit Mak Lipah adalah merupakan bukit yang paling tinggi iaitu 868 kaki yang terletak berhampiran dengan sempadan Daerah Bachok di sebelah Utara.

Pasir Puteh merupakan sebuah bandar yang wujud di antara dua buah sungai iaitu Sungai Rasau dan Sungai Semerak, yang mana pada masa dahulu sumber pengangkutan utama bagi penduduk ialah sungai dan kawasan lembah sungai akan muncul sebagai lokasi tumpuan penduduk  bagi memudahkan perhubungan.

TEMPAT MENARIK

 

MAKLUMAT PASAR di PASIR PUTEH

JENIS PASAR

LOKASI

HARI OPERASI

WAKTU OPERASI

Pasar Malam

1.    Pasir Puteh
2.    Selising
3.    Tok Bali
4.    Alur Pasir

Sabtu
Ahad
Khamis
Selasa

5.00pm – 10.00pm
5.00pm – 10.00pm
5.00pm – 10.00pm
5.00pm – 10.00pm

Pasar Minggu

1.    Pasir Puteh
2.    Selising
3.    Cherang Ruku

Khamis
Sabtu
Ahad

8.00am – 2.00pm
8.00am – 2.00pm
8.00am – 2.00pm

Pasar Sehari

Kedai Menanti

Selasa

8.00am – 6.00pm

 

Rujukan:

  1. Majlis Daerah Pasir Puteh (MDPP)
  2. Ensiklopedia Bebas, Wikipedia (Pasir Puteh)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: