NASI DAGANG : DARI MANAKAH IA?


Nasi Dagang Kelantan

Nasi Dagang Terengganu

—————————————————————————————————————————————

Nasi dagang

Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.

Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam.

Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.

Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.

Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana, hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Mudah, bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.

Di Johor dan sesetengah daerah di Pahang seperti Raub, Pekan, Temerloh dan Kuantan, terdapat juga versi-versi Nasi dagang yang menggunakan kuah laksa sebagai kuah pilihan.

——————————————————————————————————————————————

TEORI KPSK

Kenapa makanan ini dinamakan nasi dagang? Adakah ia dibawa oleh pedagang ke kawasan Pantai Timur Semenanjung Tanah Melayu? atau dibawa oleh pedagang Kelantan dan Terengganu keluar berdagang.

Kami ingin menyatakan teori bahawa makanan ini dinamakan sebgeitu kerana ia berkemungkinan dibawa oleh pedagang sama ada dari champa atau jawa kerana nasi mereka diketahui umum seakan-akan nasi pulut berbanding nasi tempatan kita yang dikenali sebagai Beras Pamah yang mudah basi jika tidak dihangat.

Nasi pulut ini lebih tahan daripada nasi beras pamah yang mudah basi dan ia sesuai dibawa ketika pelayaran.

Nasi ini pula sangat mudah dimakan dengan pelbagai lauk seperti yang tersenarai diatas. Kerana itu, orang tempatan menamakan ia sebagai Nasi Dagang.

Nasi  Dagang Terengganu pula, sesuai sebagai sarapan pagi untuk orang yang berkerja menggunakan kudrat seperti nelayan dan pesawah, kerana ia boleh menambah tenaga dan membuatkan kita tahan lapar. Jika orang ofis makan, ia akan membuat kita lebih cepat mengantuk.

INI ADALAH TEORI KPSK DAN MEMERLUKAN RUJUKAN YANG LEBIH MENDALAM. SEMOGA ADA YANG LEBIH PAKAR DAPAT MEMPERBETULKAN TEORI KAMI. TERIMA KASIH.

One response

  1. ada satu lg menu yang sekarang hampir pupus di kelantan iaitu nasi tumpang, isteri saya orang jeli tak pernah kenal nasi tumpang, pertama kali tengok saya makan di kampung saya di kota bharu. sedap makan dengan lauk gulai udang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: