Perang Kota Kubang Labu 2 (1762) : Fakta diseleweng?


PENAFIAN : ARTIKEL INI ADALAH ADAPTASI DARI NOVEL YANG BERTAJUK TOK JANGGUT : PAHLAWAN KELANTAN, TULISAN ABDUL LATIP TALIB TERBITAN PTS LITERA UTAMA. ISBN : 978-983-3892-86-0 (2010).

Long Pandak adalah Raja Kota Kubang Labu yang kini terletak di Wakaf Bharu, Tumpat. Beliau telah berkahwin dengan Puteri Neng Mas, anak Raja Legeh. Puteri ini juga adalah sepupu kepada Long Gaffar.

Long Gaffar adalah Putera Sulung Negeri Reman. Suatu hari, beliau telah melawat Puteri Neng Mas tanpa pengetahuan Long Pandak.

Akhirnya Long Pandak, menuduh mereka berdua bermukah (zina), pengawal menangkap mereka dan Long Pandak telah menjatuhkan hukuman bunuh kepada Puteri Neng Mas.

Mayat Puteri Neng Mas telah dibelah perutnya dan diikat dibelakang Neng Malai, seekor gajah yang dihadiahkan Raja Legeh.

Raja Reman dan Raja Legeh murka terhadap apa yang dilakukan oleh Long Pandak dan mereka menghantar bala tentera yang diketuai oleh Long Gaffar untuk menuntut bela dan berlakulah peperangan di Kota Kubang Labu.

Long Gaffar berjaya mengalahkan Long Pandak. Akhirnya Long Gaffar merajai Kelantan yang ketika itu dikenali Tanah Rendah Sekebun Bunga. Semasa pemerintahan Long Pandak Kelantan dikenali sebagai Negeri yang di Kerat Lintang. Ini kerana, Long Gaffar telah membahagikan Kelantan kepada dua. Kawasan dari Pasir Tumbuh hingga ke Padang Garung dan seterusnya hingga ke Kuala Kemasin dan sebelah baratnya hingga ke Bukit Tanjung ditadbir oleh Long Yunus dengan Kota Bharu sebagai pusat pentadbiran.

Long Gaffar pula memerintah dari Limbat hingga ke Jeram dengan Pasir Tumbuh sebagai sempadan. Long Gaffar telah jadikan Kota Limbat sebagai pusat pentadbiran beliau.

Semasa pemerintahan Long Gaffar, Kelantan telah melaksanakan hukum hudud dan ia beterusan hingga 1915.

Long Yunus yang mentadbir kawasan Kelantan Barat tidak mempunyai kuasa mutlak  dalam kes jenayah dan hukuman bunuh baginda harus merujuk kepada Long Gaffar di Kota Limbat.

Ketika ini, Kelantan adalah dibawah naungan Empayar Patani Besar.

Long Gaffar dan Long Yunus adalah bersahabat baik dan mereka bagaikan adik beradik. Faktor inilah, menyebabkan Long Yunus memperoleh kuasa untuk mentadbir Kelantan Barat.

Sistem ini berterusan hingga Long Yunus mangkat. Setelah itu, ianya tidak lagi diikuti oleh pewaris Long Yunus iaitu Long Senik Mulut Merah.

Adaptasi dari Novel : Tok Janggut Pahlawan Kelantan dikukuhkan dengan artikel di pautan ini : http://www.tranungkite.net/lama/c12/aar1.htm

Seterusnya ikuti kisah : Long Senik Mulut Merah dan Long Seri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: