Istana Balai Besar : Lambang Kekuasaan Sultan Muhammad II (1839-1886)


Istana Balai Besar, Kota Bharu, Kelantan

Sultan Muhammad II telah memindahkan pusat pentadabiran Kelantan dari Kota Saba ke Kota Bharu sekarang ini pada tahun 1844. Semasa pemindahan pusat pentadbiran ini, Baginda telah mengarahkan pembinaan sebuah Istana untuk baginda bersemayam.

Istana Balai Besar ini tlah menjadi tempat bersemayam beberapa orang Sultan iaitu bermula dari Sultan Muhammad II (1839-1886), Sultan Ahmad (1886-1889), Sultan Muhammad III (1890-1891) dan Sultan Mansur (1891 – 1900) dan Sultan Muhammad IV (1900-1920).

Pintu Gerbang Istana Balai Besar

Istana Balai Besar adalah Istana Keramat buat keturunan Kesultanan Kelantan dan disinilah tempat berlangsungnya segala upacara rasmi dan adat istiadat diRaja dari tahun 1845 hingga sekarang. Upacara rasmi yang pertama diadakan sempena menyambut “Surat Sejabat” atau pengiktirafan daripada Raja Siam kepada Sultan Muhammad II.

Isi kandungan Surat Sejabat ini adalah pengesahan Tuan Senik Mulut Merah sebagai Sultan Muhammad II oleh Raja Maha Besar Siam yang juga penaung Kelantan. Raja Siam tersebut juga memberi gelaran kepada Sultan Muhammad II sebagai “Pia Lecha Kelantan”.

Sepanjang Istana ini menjadi tempat bersemayam Sultan-sultan Kelantan, beberapa tambahan telah dilakukan pada Istana Balai Besar seperti pada bahagian hadapan dan balai penghadapan iaitu pada masa pemerintahan Sultan Muhammad IV dan Sultan Ismail.  Walau bagaimanapun, ia tidak menjejaskan bentuk asal reka bentuk Istana yang unik ini.

Istana Balai Besar dibina oleh tukang yang mahir di Kelantan pada waktu itu.  Ia diketuai oleh Muhamad Salleh seorang tukang yang berasal daripada Terengganu dan menetap di Kampung Kangkong, dalam jajahan Pasir Mas.  Beliau satu-satunya orang yang mahir dalam pertukangan dan membuat ukiran pada masa itu.

Istana dua tingkat ini menjadi tempat berlangsungnya segala upacara seperti pertabalan, kemahkotaan dan lain-lain.  Ia juga merupakan suatu institusi yang mengekalkan sumber adat resam Melayu.  Di ruang dalam istana ini terdapat singgahsana tempat bersemayam, Dewan Penghadapan dan tempat persandingan.

Upacara rasmi terbaru yang dilangsungkan di Istana Balai Besar ini adalah ketika pertabalan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan dengan gelaran Sultan Muhammad V pada 13 September 2010.

Walaupun Istana Balai Besar tidak lagi menjadi kediaman Sultan-sultan Kelantan selepas Sultan Muhamad IV, tetapi istana ini tetap dijadikan istana rasmi bagi segala upacara dan adat istiadat diraja sehingga ke hari ini.

Berhampiran Istana Balai Besar terdapat sebuah bangunan lama yang juga ada kaitan dengan istana  tersebut.  Bangunan ini dikenali dengan Rumah Membuat Bunga Emas.  Rumah ini dijadikan sebagai tempat membuat bunga emas iaitu hadiah kepada Kerajaan Siam setiap tiga tahun sekali sebagai tanda persahabatan pada zaman dahulu.

Istana Balai Besar : Suatu Masa Dahulu

Suatu Masa Dahulu : Pintu Gerbang Istana Balai Besar

Sumber Utama :

Arkib Negara Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: