KELANTAN PURBA 2 : EMPAYAR SRIWIJAYA


ZAMAN EMPAYAR SRIWIJAYA

PENDAHULUAN

Syukur ke hadrat Illahi kerana diberikan kesempatan kepada kita untuk berkongsi dengan anda semua tentang Empayar Sriwijaya. Empayar ini tersangat besar hingga tidak dapat digambarkan oleh nenek moyang kita. Namun begitu, kajian demi kajian dilakukan hinggalah kita didedahkan dengan penulisan Ustaz Abdullah Mohamed (Nakula) berkenaan kerajaan kuno ini.

Kini, ramai pengkaji sejarah tidak mahu mengakui Kelantan adalah pusat pentadbiran Empayar Sriwijaya ini. Namun, kita tidak mahu mempersalahkan sesiapa. Sudah menjadi tanggungjawab anak negeri untuk membuka kisah nenek moyang mereka untuk tatapan generasi seterusnya.

Tanpa melengahkan masa lagi, mari kita selongkar tentang Empayar Sriwijaya.

RAKTAMRITTIKA

Dalam entri sebelum ini kita akan mengisahkan tentang Yawadwipa dan seterusnya wujud nama Raktamrittika, dan kisah seterusnya berkembang dari negera Raktamrittika ini.

Pada abad ke-7 dari nama Raktamrittika ini muncul nama baru iaitu Sri Wijaya Mala yang dinamakan oleh seorang Maharaja yang bergelar Sri Jayanaga. Nama asal baginda adalah Prabhasadharma namun baginda lebih terkenal dalam riwayat tradisi Kelantan dengan gelaran Raja Ahmad atau Tok Raja Jawa.

Selain itu, Baginda juga terkenal dengan gelaran Maharaja Gegar Alam, Raja Marong Mahawangsa, Maharaja Alif, Maharaja Benua Rom, Prabhu Wisnu Dewa dan lain-lain nama lagi. Baginda adalah cicit kepada Gautama yang memberontak kepada Fu-nan dan membina negara baru yang dikenali sebagai Raktamrittika itu.

Ibu Kota Sriwijaya Mala bernama Valai Penjuru . Pada tahun 667Masihi, baginda telah menakluk seluruh semenanjung dan mengisytiharkan nama empayarnya sebagai  Sriwijaya. Kemudian baginda telah menakluk kepulauan Sumatera dan seluruh Asia Tenggara. Nama Yawadwipa dihidupkan kembali dan ianya terpakai untuk semenanjung ketika itu.

Lokasi pusat pentadbiran Sriwijaya ini telah diulas dan dikaji oleh ramai penyelidik, namun pernyataan dari J.L. Moens yang telah mengkaji lokasi pusat pentadbiran Sriwijaya ini dan beliau telah mendapati pusat pentadbiran Sriwijaya terletak di Pantai Timur Semenanjung. Pernyataan beliau berasaskan catatan I-Ching dan juga catatan 2 orang sami Budha yang dalam perjalanan ke India iaitu Wu Hing dan Che Hong. I-Ching dalam pelayaran beliau dari China ke India pada tahun 671M telah singgah di Negeri Malayu yang ketika itu mempunyai pemerintahan mereka sendiri.

Kami akan mengulas lebih lanjut tentang pencarian lokasi sebenar pusat pentadbiran Sriwijaya dalam entri berikutnya.

KEKUASAAN SRI JAYANAGA

Tahun 673, Sri Jayanaga telah memakai gelaran Sri Maharaja Sri Wijaya. Baginda telah berjaya menakluk Segenting, Dvaravati (Thailand-Kemboja- Laos), juga Arimadana (Myanmar) berjaya ditakluk.

Dalam tahun 683 baginda telah menakluk sumatera selatan melalui Kedah, dan ini ada tercatat dalam prasasti Kedukan Bukit yang ditemui di sekitar Palembang. Dalam prasasti ini dinyatakan bahawa Baginda telah menyerang kawasa Palembang dengan 20,000 tentera dan ini membuktikan bahawa Palembang bukan pusat asal Sriwijaya.

Dari Palembang, baginda menyerang Malayu yang terletak di Jambi dan menguasai seluruh Sumatera. I-Ching dalam pelayaran pulang beliau dari India ke China pada 685M telah mencatatkan bahawa Negeri Malayu sekarang telah menjadi Sriwijaya.

Setelah berjaya menakluk Kota Malayu, Sri Maharaja Sriwijaya telah menghantar puluhan utusan kepada semua negara-negara yang terdapat di kepulauan dengan memberi kata dua iaitu “Bayar Ufti atau Perang”. Semua negara telah tunduk tanpa perang kecuali Kalingga yang terletak di Bumi Jawa iaitu Jawa Timur dan Jawa Tengah.

Prasasti Kota Kapur di Pulau Banka bertarikh 686 masihi adalah amaran kepada penduduk supaya jangan menderhaka ketika baginda menyerang Bumi Jawa dan prasasti ini ditulis semasa serangan pertama Sriwijaya keatas Kalingga.

Pada serangan kali ketiga ke Kalingga, Maharaja sri Wijaya telah gugur dalam perang yang berlaku di Muka Selat Madura dalam tahun 692 Masihi. Dalam peperangan ini, angkatan tentera Kalingga telah dapat ditewaskan, namun angkatan Sriwijaya tetap pulang ke Sumatera ekoran kemangkatan Maharaja Sri Wijaya.

Maharaja Sri Wijaya ini sebenarnya sering ditemani 2 tokoh besar selain dari angkatan perangnya. Mereka ialah Permaisuri Baginda iaitu Dewi Jayanaga yang digelar Puteri Saadong 1, manakala seorang tokoh lagi ialah adinda Baginda, iaitu Shakyakirti yang juga penasihat kerohanian baginda,beliau mempunyai beberapa gelaran antarannya Kasawsiddhi yang kemudiannya terkenal dengan gelaran Awang Selamat.

Ketika serangan ini dilakukan Shakyakirti tidak turut serta kerana beliau telah pulang ke negara Sriwijaya Mala dan terus ke Khemra Hilir untuk mematahkan pemberontakan yang berlaku disana.

KEJATUHAN EMPAYAR SRIWIJAYA

Setelah kemangkatan Maharaja Sri Wijaya, empayar ini telah berpecah dua antara putera baginda. Ianya berpecah mengikut geografi, dimana bahagian daratan dan bahagian kepulauan. Bahagian daratan dirajai oleh Sri Maharaja Dwipantra dan terkenal dengan gelaran Maharaja Dipang dan memerintah dari Sriwijaya Mala (Kelantan)

Bahagian kepulauan pula dirajai oleh Putera kedua iaitu Maharaja Dhiraja, memerintah dari Kota Matajap berhampiran Kuala Sungai Musi, Sumatera. Baginda juga adalah nenek moyang orang-orang Minangkabau yang tinggal di Pantai Barat Sumatera, juga nenek moyang orang Negeri Sembilan.

Empayar Sriwijaya di bahagian daratan telah mengalami perpecahan yang lebih besar dengan berlakunya pemberontakan dari Khemra Hilir dan Khemra Hulu, Dvaravati dan Arimadana. Hanya tanah segenting dan semananjung sahaja yang taat. Pada ketika itu, terdapat pertikaian telah berlaku dengan empayar kepulauan.

MEDANG BHUMI

Ketika zaman krisis ini, nama Sriwijaya Mala telah diubah nama kepada Medang Bhumi dan ianya kekal hingga beberapa abad kemudiannya. Sejarah Melayu ianya disebut dengan nama Amdan Negara.

Ketika itu, empayar ini mengalami peralihan zaman dan ianya telah melahirkan dua nama yang berbeza iaitu empayar daratan telah mengubah namannya kepada Tanah Sri Indah Sekebun Bunga manakala empayar kepulauan ini tetap dengan nama Sriwijaya. Zaman inilah berlakunya perpindahan nama Sriwijaya ke Sumatera.

EMPAYAR TANAH SRI INDAH SEKEBUN BUNGA

Empayar Sriwijaya yang runtuh ekoran kelemahan pemerintahan telah dibangun semula oleh cucu Maharaja Sri Jayanaga iaitu Jaya Sinha dan bergelar sanjaya atau Sanjaya putera, sebenarnya beliau mempunyai lebih dari 100 gelaran. Gelaran yang paling terkenal kepada beliau di Kelantan adalah Dewa Muda.

Berpusat dari Medang Bhumi, Sanjaya  yang berpangkat Raja Muda ketika itu telah diarahkan oleh bapa saudaranya iaitu Sri Maharaja Dwipantara sejak dari 713 masihi untuk menawan semula Khemra Hilir (Kemboja), Wentan (Vietnam – Laos), Dvaravati (Thailand) dan Arimadana (Myanmar). Kemudian baginda pulang semula ke Medang Bhumi dalam tahun 725 Masihi iaitu setelah 12 tahun menjalankan ekspedisi penaklukan tersebut.

Baginda pulang ke Medang Bhumi, ketika itu diperintah oleh kakaknya Sri Maharaja Putera. Tiga tahun berehat di Medang Bhumin, Raja Muda Sanjaya telah keluar lagi pada tahun 728M menuju kearah kepulauan untuk menyatukan semula negara-negara yang terpisah.

Angkatan Sanjaya telah menakluk Kalingga, kemudiannya baginda menawan kepulauan Nusa Tenggara dan pulang semula ke Kalingga pada 732M. Setelah itu, baginda telah menakluk Jawa Barat dan menyerang Wilayah Pusat Sriwijaya yang terletak di Sumatera Selatan yang diperintah oleh sepupunya. Akhirnya Sanjaya telah berjaya dalam misinya dengan menakluk seluruh pulau sumatera.

Baginda pula semula ke Medang Bhumi dengan membawa kemenangan menakluk kepulauan sumatera.  Baginda tidak lama berada di Medang Bhumi, kerana selepas itu ia telah keluar lagi untuk menakluk Pulau Kalimantan. Semasa berada di Kalimantan, baginda telah menghantar adindanya Prithindra untuk menakluk Champa.

Pada tahun 767M Sanjaya telah mengepalai angkatan  bersenjatanya dari Medang Bhumi untuk membebaskan Orang Viet yang meminta bantuan sanjaya untuk mematahkan pendudukan tentera China di wilayah Tongking. Dalam serangan ini, Sanjaya telah berjaya menawan Gio-Chi (Hanoi) tetapi ia telah dikalahkan oleh angkatan China dalam serangan balas dengan angkatan tentera yang lebih besar.

Setelah angkatan Sanjaya ditumpaskan oleh China, mereka telah berundur dan merempuh kepulauan Sulawesi dan akhirnya dapat menawan Kepulauan Danu (Filipina). Penaklukan kepulauan Danu dalam Empayar Tanah Indah Sri Sekebun Bunga telah melengkapkan seluruh Jagat Tanah Jawa ini iaitu Asia Tenggara. Pada tahun 799M, Sanjaya telah diangkat menjadi Sang Ratu Sanjaya atau Maharaja Sanjaya setelah beliau pulang semula ke Medang Bhumi.

4 tahun kemudian, iaitu pada 803M Sanjaya telah melancarkan Program Penaklukan Dunianya. Bagi mencapai tujuan ini, Sanjaya telah bertolak ke Pulau Madagaskar melalui Kuala Sungai Musi melalui Acheh dengan merentasi Lautan Hindi dan beliau telah berjaya menakluk pulau itu.

Dari Madagaskar, angkatan Sanjaya telah menyerang Benua Afrika dan Sriwijaya telah berjaya menawan Pantai Timur hingga ke Pantai Barat Benua Afrika itu. Ekspedisi perluasaan kawasan ini telah terakam dalam riwayat tradisi dan cerita wayang kulit yang dinakan Cerita Panji dalam wayang Melayu. Dalam Cerita Panji ini, peperangan dengan suku Afrika ini biasanya digambarkan sebagai peperangan dengan bangsa kera, lutung, pekakoh dan kiuman.

Dalam episod peluasan kuasa ini, Sanjaya telah menjadikan Pulau Madagaskar sebagai pusat kawalan pemerintahannya. Setelah berjaya menawan Afrika, angkatan Sanjaya telah membuat satu lawatan ke Kota Baghdad dan membuat pertemuan dengan Khalifah al-Amin yang disebut dalam riwayat tradisi dengan gelaran Sri Maharaja Kusumabhadra. Selebihnya tentang hubungan Sriwijaya dengan Dunia Arab akan kita kupas dalam entri berikutnya.

Dari Kota Baghdad, angakatan Sanjaya telah bertolak pulang ke Asia Tenggara mengikut arah Timur, sambil itu angkatan Sanjaya ini telah menyerang benua India dan menaklukinya. Pada mulanya mereka telah menyerang Chera (Malabar) yang terletak di Pantai Barat India. Akhirnya, Sanjaya berjaya menumpaskan semua kerajaan yang terkenal di Benua kecil India terutama negara Chola yang kemudiannya menyerang semula Sriwijaya yang ketika itu berpusat di Kedah.

Akhirnya Sanjaya telah pulang berehat ke Medang Bhumi. Semasa berehat, telah timbul hasrat beliau untuk mencari tempat matahari terbit iaitu dari barat dan orang ketika itu menggelarkan benua tersebut sebagai Kusadwipa iaitu Benua Amerika sekarang ini yang ketika itu dikuasai oleh Bangsa Maya.  Ketika itu Sanjaya telah berumur 130 tahun.

Sebagai merealisasikan usaha ini, Sanjaya telah mengadakan lawatan ke seluruha Jagat Alam Jawa untuk membentuk angkatan tentera dan usaha ini telah dilakukan selama 2 tahun. Setelah berjaya mengumpul bala tentera, Baginda Sanjaya telah pulang semula ke Medang Bhumi. Tidak lama setelah itu, baginda telah jatuh mangkat pada tahun 829M.

Sebelum kemangkatan, Baginda telah memesan agar empayar yang dijajah angkatan perangnya dinamakan Sampugita

 

Sila ikuti kisah selepas ini, Zaman Empayar Sampugita

One response

  1. […] Posting berikutnya adalah tentang  Zaman Empayar SRIWIJAYA. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: