LAPANGAN TERBANG KELIMA DI KELANTAN : FORT CHABAI (VE 50 20)


Assalamualaikum.

Kami maklum kebanyakkan anda telah mengikut tentang pendedahan kami mengenai 4 Lapangan Terbang yang pernah wujud di Kelantan sebelum ini di pautan ini.

Saat ini, kami dedahkan maklumat terbaru kami tentang Lapangan Terbang Kelima yang beroperasi di Gua Musang.

Gua Musang.

Sebelum tahun  70an ia dikenali sebagai daerah Hulu Kelantan dan kawasan ini merangkumi separuh dari Kelantan yang terletah di Selatan. Kawasan ini amat luas dan ketika itu landskapnya  dipenuhi dengan hutan banat.

Ini menarik perhatian pengganas komunis untuk membina markas dan pengkalan. Namun, kerajaan juga tidak memandang enteng hal ini dan mereka telah membina satu pengkalan udara yang ketika itu adalah maklumat rahsia di Gua Musang bertujuan untuk mengekang pengganas komunis.

Fort Chabai

Ianya sepenuhnya diuruskan oleh tentera asing yang kebanyakkan dari Australia dan fungsinya lebih kepada Ketenteraan walaupun kawasan perladangan kawasan ini agak luas.

Dahulu Lokasinya jauh ke dalam hutan dan ianya seolah-olah hanya boleh dicapai melalui jalan udara dan berjalan kaki jika dari darat. Ini sesuai sebagai sebuah pengkalan rahsia pihak Tentera Berikat pada waktu itu.

Fungsi Fort Chabai

Fungsi pengkalan ini adalah sebagai sokongan logistik ketenteraan bagi tentera dalam membendung kegiatan Komunis dalam Hutan Gua Musang seperti di Kuala Betis, Nenggiri, dan Ulu Kelantan (Lojing).

Selain sebagai sebuah pengkalan  tentera ia juga mempunyai Landasan Kapal Terbang seperti yang kita war-warkan, dan ini memudahkan pihak keselamatan untuk untuk keluar dan masuk pasukan tentera dari hutan tebal ke kawasan putih sama ada di Pahang atau di negeri-negeri Pantai Barat.

Pengkalan ini aktif digunakan semasa Zaman Darurat dari tahun 1948 – 1960. Setelah itu, pengkalan ini telah ditinggalkan memandangkan terdapat pengkalan-pengkalan tentera yang lebih baik telah dibina sekitar kawasan Ulu Kelantan ini.

Percaya atau tidak, setiap Pengkalan Tentera di Malaysia sekarang ini sememangnya dilengkapi kemudahan untuk menerbangkan pesawat ringan dan ditambah pula penggunaan Helikopter Nuri secara meluas telah menjimatkan ruang kawasan Pengkalan berbanding dengan Landasan Kapal Terbang.

Berikut kami sertakan bukti bergambar:

Pandangan dari Udara Fort Chabai

Lokasi Sekarang

Keratan Akhbar ttg Fort Chabai

2 responses

    1. Kelab Pencinta Sejarah Kelantan | Reply

      Terima kasih atas maklumat Tuan. Memang benar, itulah Fort Chabai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: