TEROWONG MISTERI DI PALEKBANG:


Semuanya bermula dari sini : http://militaryofmalaysia.net/2012/11/berita-gempar-den-sorang-je-tahu-tapi-den-malas-nak-bagitahu/

Lalu, wakil iaitu Admin Kota Bharu telah pergi ketempat yang disebut itu. Sejak posting seperti dalam pautan diatas, orang ramai telah berkunjung ke Palekbang untuk membuat pengesahan, memandangkan hari ini adalah hari akhir sementelahan esok adalah cuti umum, maka ramailah orang telah kesana untuk membuat pengesahan.

Sebelum ambo coret lebih banyak tentang Palekbang, marilah kita kenali dahulu apa itu Palekbang dan kenapa ia menjadi sebutan dari dahulu hingga sekarang.

Palekbang adalah sebuah penempatan yang terletak berhampiran tebing sungai Kelantan dan juga berhampiran dengan Kuala Kelantan. Lokasi ini mempunyai pelbagai nama dan ianya merupakan tempat yang bersejarah dari dahulu hingga kini, kerana ianya merupakan satu-satunya jalan masuk ke Kelantan jika anda belayar dari Laut China Selatan.

Sebagai sebuah lokasi tumpuan, semestinya ia menyimpan pelbagai rahsia dan misteri. Yang paling mencuri tumpuan kita pada hari ini adalah kisah “Terowong Purba”.

TEROWONG PURBA

Kewujudan terowong ini amatlah rahsia hingga tiada bukti yang dapat dinyatakan pada masa kini. Namun, cerita dari mulut ke mulut telah diketahui hingga ke generasi ini dan hari ini, kami telah digegarkan dengan maklumat seperti yang terkandung dalam pautan di atas.

Mengikut sumber kami, terowong ini amat panjang dan ianya dikatakan mencecah 100 batu dengan setiap 10 batu akan bepecah 4 (sama seperti di trafic light).

Terowong ini bermula dari arah pantai (Palekbang) hinggalah ke kawasan Nenggiri, terowong ini dibayangkan telah wujud lama sebelum Perang Dunia Kedua dan lebih lama dari itu kerana ia didakwa telah wujud ketika bumi Kelantan ini tinggi dari aras laut.

TEROWONG PURBA DAN PENGGUNAANYA PADA ZAMAN PERANG DUNIA

Kelantan tidak terlibat secara langsung dalam Perang Dunia Pertama, tetapi ia menjadi lokasi awal ketika Jepun menyerang semenanjung Tanah Melayu dimana Jepun telah naik ke darat melalui Pantai Sabak di Pengkalan Chepa.

Jepun mara melalui jalan darat dari arah Siam dan mereka telah arif dengan segenap lorong di Semenanjung kerana mereka telah lama menghantar agen perisik ke seluruh pelusuk dunia.

Sebenarnya, maklumat jelas mengenai agen perisik ini bermula sewal kurun ke-16 lagi apabila seorang Samurai dari Jepun telah menjadi Penguasa di Nakorn Sri Tamarat iaitu Yamada Nagamasa dari sini komuniti Jepun telah berkembang ke seluruh Nusantara.

Beratus-ratus tahun Jepun mempunyai maklumat terutamanya mengenai Kelantan dan Terengganu kerana itu mereka paling ramai berada di Kuala Berang walaupun pada awal Perang Dunia ke-2, Kuala Berang sudah menjadi satu kawasan Hulu Terengganu yang tidak dipedulikan, ini kerana mereka mempunyai maklumat mengenai sejarah Kuala Berang itu sendiri. Balik kepada Kelantan, ratusan tahun masa yang diambil oleh agen Jepun untuk membina satu rancangan teliti tentang menawan Kelantan kerana mereka telah mengetahui kekayaan Kelantan.

Kewujudan “terowong purba” ini mungkin telah diketahui oleh Jepun. Manakala pihak British juga telah maklum akan kewujudan terowong ini dan dari itu mereka telah membina Lapangan Terbang Bawah Tanah yang paling popular adalah di Gong Kedak, Pasir Puteh dan Padang Lalang Luas, Machang.

Kini, dakwaan kewujudan terowong ini tidak dapat disahkan kerana tiada bukti kukuh tentang perkara ini. Lapangan Terbang Lalang Luas sendiri telah menjadi puing-puing sejarah ditengah kawasan perumahan, namun kesan dia masih ada.

Terowong ini pula semakin lama semakin dilupakan, hingga ramai yang menyangkal akan dakwaan ini.

Akhirnya, pada 28/11/2012 berita tentang pihak Tentera dan Polis telah mengepung satu kawasan di Palekbang telah dihebohkan oleh blog Military of Malaysia dengan memberi hint tentang Struktur Bawah Tanah.

Kami telah sedia maklum tentang hal ini. Namun atas sebab keselamatan ada maklumat tidak dapat kami hebahkan disini.

Perkara ini tersebar, ekoran Kontraktor yang sedang menjalankan pembinaan telah menemui satu struktur bawah tanah yang meragukan hingga mereka telah memangil Bomba untuk menyedut air dari satu tempat pembinaan mereka. Dari sini, Bomba telah memaklumkan kepada pihak tentera dan polis kerana apa yang mereka temui adalah diluar bidang kuasa mereka.

Sumber kami di Palekbang menyatakan bahawa, struktur dalam tanah tersebut mengandungi bahan letupan (belerang) dalam kuantiti yang banyak dan ianya didakwa adalah tinggalan Perang Dunia ke-2. Sumber kami yang lain pula menyatakan bahawa mereka yang mempunyai “pas keselamatan” sahaja boleh memasuki kawasan ini.

Apa yang ditemui dikawasan tersebut memang kami tidak ketahui lagi. Hingga saat ini ianya masih dibawah kawalan pihak ATM.

ANTARA GAMBAR DI KAWASAN YANG DI DAKWA:

Gambar di kawasan yang di dakwa

Didakwa sebagai “pintu terowong” . Wallahualam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: